ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - ЄРМОЛЕНКО, Оксана; ВИЛГІН, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано застосування інноваційних інструментів державного регулювання сталого розвитку будівельної галузі. Ця галузь є ключовою для української економіки, забезпечуючи робочі місця та стимулюючи суміжні сектори. Майбутні процеси повоєнного відновлення, зобов’язання України щодо вступу до ЄС та глобальні виклики сьогодення актуалізують потребу у переосмисленні підходів до ефективного державного регулювання будівельної галузі. Традиційні регуляторні інструменти не завжди забезпечують стійкий баланс економічних, екологічних та соціальних інтересів, це зумовлює необхідність впровадження інноваційних механізмів державного впливу, які орієнтовані на енергоефективність, екологізацію виробництва, цифровізацію процесів та стимулювання відповідальної поведінки суб’єктів господарювання. Державна підтримка будівельної галузі є необхідною умовою подальшого її існування та розвитку. У результаті проведеного дослідження встановлено, що інноваційні інструменти державного регулювання відіграють ключову роль у забезпеченні сталого розвитку будівельної галузі, оскільки дозволяють поєднати економічну ефективність, екологічну безпеку та соціальну відповідальність. Дослідження показало, що комплексне застосування економічних, інституційних, екологічних, цифрових та соціальних інструментів державного регулювання сприяє підвищенню конкурентоспроможності будівельної галузі, зниженню негативного впливу на довкілля та покращенню якості життя населення. Водночас виявлено низку стримувальних чинників, зокрема інституційні обмеження, недостатню фінансову підтримку інновацій та фрагментарність нормативно-правового забезпечення. З огляду на це, подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на такі напрями: розроблення методичних підходів до оцінювання ефективності інноваційних інструментів державного регулювання у будівельній галузі; поглиблення досліджень щодо адаптації європейських практик «зеленого» та сталого будівництва до національних умов.
Keywords: будівельна галузь; будівництво; відновлення; розвиток; інноваційні інструменти; енергоефективність; державно-приватне партнерство; економічна ефективність; соціальна ефективність; екологічна ефективність