ГЛОБАЛЬНІ ТА НАЦІОНАЛЬНІ ІМПЕРАТИВИ РОЗВИТКУ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВОСТІ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ - МАЛЬЦЕВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз глобальних та національних імперативів розвитку освітньо-професійного потенціалу промисловості в умовах переходу до парадигми Індустрії 5.0 та повоєнного відновлення України. Визначено, що на відміну від еволюційної моделі адаптації політики розвитку освітньо-професійного потенціалу розвинених країні ЄС, яка спрямована на подолання старіння населення та цифровізацію, Україна стикається із шоковими викликами війни й потребою швидкої технологічної інтеграції у глобальні ланцюги створення доданої вартості. Проаналізовано динаміку підготовки інженерних кадрів в ЄС та Україні, виявлено парадокси освітніх та ринкових невідповідностей. Розроблено матрицю трансформації професійного попиту промисловості із зонами відновлення та ризику. Обґрунтовано, що в умовах інституційної інертності державної системи освіти, провідну роль у формуванні людського капіталу перебирає на себе бізнес (корпоративні університети, дуальна освіта, система мікрокваліфікацій). Доведено необхідність повної синхронізації рамки кваліфікацій з європейськими стандартами для забезпечення резильєнтності промислового сектору.
Keywords: освітньо-професійний потенціал; людський капітал; STEM-освіта; повоєнне відновлення; дуальна освіта; професійна підготовка; мікрокваліфікції