ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ НА ЗАГАЛЬНІЙ ТА СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМАХ ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ - ЄРЕМЯН, Олена; МИХАЙЛОВИЧ, Олеся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена порівняльному аналізу податкового навантаження фермерських господарств (ФГ) в Україні, що перебувають на загальній та спрощеній (4 група єдиного податку) системах оподаткування. Визначено переваги й недоліки кожної системи для товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) з найманими працівниками та сімейних ферм. На основі системного, компаративного аналізу та контент-аналізу нормативних актів, зокрема змін до Податкового кодексу України 2023–2025 рр. (зростання військового збору до 5%, запровадження мінімального податкового зобов’язання), розроблено рекомендації щодо вибору оптимальної системи оподаткування в умовах воєнного стану та економічних викликів 2025 року, включаючи зростання цін на ресурси та логістичні обмеження. Дослідження підкреслює важливість адаптації податкових механізмів до європейських стандартів для підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору.
Keywords: податкове навантаження; фермерські господарства (ФГ); система оподаткування; єдиний податок (4 група); мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ); сімейна ферма; товариство з обмеженою відповідальністю; аграрний сектор