ГЕОТЕРМАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ОСНОВА СТАЛОГО АГРОБІЗНЕСУ: ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - ЮРКО, Ігор; ТКАЧЕНКО, Аліна; УСТЬЯН, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито значення геотермальних технологій як стратегічної основи сталого агробізнесу та органічного виробництва в контексті цілей сталого розвитку, зокрема ЦСР 2 (ліквідація голоду) та ЦСР 13 (боротьба зі зміною клімату). Автор досліджує потенціал використання геотермальної енергії для тепличного вирощування органічної продукції, обґрунтовуючи економічну доцільність такого підходу порівняно з традиційними джерелами тепла (газ, електроенергія). Наведено порівняльний аналіз енерговитрат, що демонструє значну економію та екологічні переваги геотермального теплопостачання. Визначено, що геотермальне тепло не лише сприяє зменшенню викидів парникових газів, а й забезпечує стабільний мікроклімат у теплицях, підтримує органічні стандарти вирощування, знижує залежність від викопних ресурсів і сприяє енергетичній автономності аграрного виробництва. Також розглянуто міжнародний досвід використання геотермальних ресурсів у сільському господарстві, акцентовано на перших проєктах в Україні та потенціалі геотермальних джерел у регіонах з виснаженими нафтогазовими свердловинами.
Keywords: геотермальна енергія; сталий агробізнес; органічне виробництво; тепличне господарство; відновлювані джерела енергії; енергоефективність; зелена енергетика; інноваційні агротехнології