ВІДНОВЛЮВАНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ВЕКТОР ДИВЕРСИФІКОВАНОГО ПОВОЄННОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - НАМ’ЯСЕНКО, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Війна росії проти України, а також природні та господарські й історичні передумови формують досить жорсткі вимоги повоєнного відновлення та розвитку.Одним із векторів диверсифікації визначено розвиток генерації на основі відновлювальних джерел енергії.Результатами нашого дослідження стали висновки, щодо перспективності різних напрямків ВЕД з метою самозабезпечення, зменшення витрат та промислового масштабування з метою заробітку. В дному дослідженні аргументовано важливість біоенергетики, як такої що може стати стартовим етапом диверсифікації для агрохолдингів з подальшим розвитком СЕС та ВЕС.Також, в даній статті, розглянуто можливі сценарії розвитку ВДЕ та критичність ролі держави в цьому. Крім того, зазначено, що розвиток ВДЕ матиме позитивний вплив не лише на стабільність та незалежність енергетики, а й на суміжні та сервісні дотичні галузі економіки.
Keywords: ВДЕ; ВЕС; СЕС; біоенергетика; альтернативні джерела енергії; диверсифікація діяльності; повоєнний розвиток