МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ НА ЗАСАДАХ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - ПОПАДИНЕЦЬ, Назарій; ДАНИЛО, Світлана; КОЦКО, Тарас (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано, що традиційна модель сільського розвитку, орієнтована переважно на підтримку великотоварного аграрного виробництва, є недостатньою для забезпечення відтворення людського капіталу, диверсифікації економіки та підвищення якості життя сільського населення. Доведено доцільність переходу до інтегрованої територіально орієнтованої моделі управління, у межах якої малий і середній бізнес розглядається як системоутворюючий чинник соціально-економічної стійкості сільських громад. Обґрунтовано необхідність формування інтегрованих систем моніторингу розвитку громад, застосування проєктного підходу до підтримки підприємництва, розвитку інституційної інфраструктури фінансового посередництва та запровадження просторово диференційованих інструментів державної підтримки малого та середнього бізнесу. Акцентовано, що в умовах воєнного стану й післявоєнного відновлення ефективність механізму управління розвитком сільських територій визначається здатністю адаптувати інструменти підтримки до підвищених безпекових, екологічних і соціально-економічних ризиків, а також забезпечити партнерську взаємодію між органами публічної влади, підприємницьким середовищем і громадами.
Keywords: системні трансформації; економічна безпека; інвестування; підприємства; інноваційні підходи; механізми; ризики; територіальні громади; сільські території; конкурентоспроможність; населення; соціально-економічний розвиток; децентралізація; малий і середній бізнес; спроможність