PR-СТРАТЕГІЯ ЯК ОСНОВА ОБҐРУНТУВАННЯ БІЗНЕС-РІШЕНЬ У СФЕРІ ТОРГІВЛІ - ЗАКРЕВСЬКА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено значення PR-стратегій як ключового інструменту обґрунтування бізнес-рішень у сфері торгівлі в умовах динамічних змін ринкового середовища. Розглянуто комплексний підхід до формування PR-стратегії, що включає аналітичне дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства, визначення ключових стейкхолдерів, оцінку поведінкових моделей споживачів, моніторинг конкурентних комунікацій, вибір оптимальних каналів та форматів взаємодії, управління репутаційними ризиками та інтеграцію PR-рішень у загальну бізнес-стратегію. Особлива увага приділена систематизації PR-стратегій торговельного підприємства за напрямами впливу — репутаційні, комунікаційні, інформаційно-аналітичні, соціально-комунікативні, антикризові та інноваційно-цифрові, що дозволяє комплексно охоплювати всі рівні комунікаційної діяльності та інтегрувати їх у систему управлінських рішень. Наведено практичні приклади інтеграції PR-стратегій у діяльність українських торговельних мереж SPAR Україна та Varus, які демонструють синергійний ефект між комунікаційними, аналітичними, соціально-орієнтованими та цифровими стратегіями та системою управлінських рішень. Розроблено модель формування PR-стратегій у сфері торгівлі, що забезпечує узгодженість комунікаційної політики з бізнес-цілями, підвищує оперативність управлінських рішень, сприяє прогнозуванню ринкових змін та забезпечує довгостроковий розвиток торговельних підприємств.
Keywords: паблік рилейшнз (PR); стратегія; PR-стратегія; бізнес-рішення; торгівля