СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА НА ЕТАПІ ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - СЮТА, Святослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні аналізується проблематика управління економічною безпекою регіону. Метою статті є обґрунтування стратегічних пріоритетів трансформації системи економічної безпеки регіону в умовах війни та на етапі повоєнної відбудови. Показано, що турбулентність і поглиблення параметрів невизначеності розвитку соціально-економічних відносин потребує обґрунтування цільових стратегічних пріоритетів трансформації системи економічної безпеки регіону з урахуванням викликів правового режиму воєнного стану та передумов необхідності повоєнної відбудови України. Ідентифіковано структурні прогалини забезпечення економічної безпеки на регіональному рівні. Визначено такі стратегічні пріоритети трансформації системи економічної безпеки регіону, як удосконалення інституційного базису гарантування захисту економічних інтересів держави на регіональному рівні, покращення інвестиційної привабливості регіону, стимулювання інноваційно-технологічної складової економічної безпеки, розбудова військово-промислового та оборонного сектору в регіонах, збалансування процесів спеціалізації та диверсифікації підприємницької діяльності в регіоні з урахуванням наявного природно-ресурсного потенціалу та сформованих традицій господарювання, стабілізація негативних демографічних процесів і розвиток людського капіталу.
Keywords: регіон; регіональна політика; регіональна економіка; економічна безпека; система; виклики; загрози; стратегічні пріоритети; трансформація