ЦІНА ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ВІДНОСИНАМИ З КЛІЄНТАМИ: ІНТЕГРАЦІЯ ЦІННІСНОГО ТА ДИНАМІЧНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - САВЧЕНКО, Олена; ГРЕКОВ, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В статті обгрунтовано, що об’єднання підходів Value-based pricing (VBP) та Dynamic Pricing (DP) є актуальною, клієнтоорієнтованою моделлю управління. Механізм цього об'єднання ґрунтується на глибокому розумінні поведінки споживачів (через прогнозувальну аналітику ШІ) та дотриманні етичних норм. VBP є стратегічним імперативом, що забезпечує ціну, виправдану цінністю, тоді як DP, підсилене ШІ, є технологічним механізмом, що дозволяє втілити філософію VBP в практику, коригуючи ціни в режимі реального часу відповідно до індивідуальної цінності та готовності споживача платити (Willingness to Pay).Авторами підкреслено, що існують фундаментальні відмінності у підходах до реалізації стратегій динамічного ціноутворення між секторами B2B та B2C. Ці відмінності зумовлені різною природою відносин, процесами прийняття рішень та цільовими установками кожного ринку.Взаємодоповнюваність VBP та DP створює потужний гібридний підхід, зокрема,VBP забезпечує справедливу, ціннісно-орієнтовану основу ціни, захищаючи довіру, тоді як DP запобігає втраті прибутку через нездатність оперативного корегування цін. Таким чином, інтеграція дозволяє підприємству не просто виправдати ціну цінністю товару, але й максимізувати дохід за рахунок швидкої реакції на коливання змінних. На думку авторів, необхідним є посилення теоретичного обгрунтування даного процесу, а також напрацювання практичних механізмів забезпечення позитивного взаємного впливу підходів в різних секторах функціонування (В2В та В2С).
Keywords: ціна; ціннісне ціноутворення; споживачі; лояльність споживачів; клієнтоорієнтоване управління; динамічне ціноутворення; сучасні інформаційні технології