ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ МИТНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА НАПРЯМИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ - БОНДАРЕНКО, Наталія; ШИШОВ, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи до формування та реалізації митної політики в умовах глобалізації й цифрової трансформації світової торгівлі. Проаналізовано міжнародний досвід функціонування митних систем Європейського Союзу, США, Сінгапуру, Китаю та Мексики з позицій поєднання тарифного регулювання, цифрових інструментів та інституційних механізмів адміністрування. Визначено роль Угоди СОТ про сприяння торгівлі у спрощенні митних процедур, розвитку електронних сервісів та формуванні партнерської моделі взаємодії між державою і бізнесом. Обґрунтовано значення електронного «єдиного вікна», інтеграції міжвідомчих інформаційних систем, ризик-орієнтованого митного контролю та інституту авторизованого економічного оператора у підвищенні прозорості, передбачуваності та ефективності митного адміністрування. Визначено ключові проблеми розвитку митної системи України та сформульовано пріоритетні напрями її модернізації з урахуванням міжнародних стандартів, цифрових технологій та завдань євроінтеграції.
Keywords: митна політика; цифрова трансформація; єдине вікно; авторизований економічний оператор; управління митними ризиками; Угода СОТ про сприяння торгівлі; економічна безпека; міжнародна торгівля; інституційна спроможність; митна модернізація