СТРАТЕГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ДЕРЕВОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ДИНАМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА - ПАХУЧА, Еліна; ІВАЩЕНКО, В’ячеслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено дослідження стратегічних детермінант конкурентоспроможності підприємств деревообробної промисловості в умовах зростаючої нестабільності зовнішнього середовища та посилення ринкових викликів. Проаналізовано детермінанти, які визначають конкурентні позиції підприємств галузі, зокрема ресурсно-виробничі, організаційно-управлінські, фінансово-економічні, маркетингові, інноваційно-технологічні, екологічно-соціальні та інституційно-ринкові. Розкрито вплив динаміки сировинного забезпечення, рівня технологічної модернізації, доступу до інвестицій та ефективності управлінських рішень на формування конкурентних переваг підприємств. Виявлено та систематизовано основні ризики, що можуть трансформувати ринкове становище деревообробних підприємств, серед яких – нестабільність лісосировинної бази, технологічне відставання, фінансова нестійкість та регуляторні обмеження. На основі узагальнення теоретико-методичних підходів запропоновано комплексну систему стратегічних детермінант, яка відображає сучасну структуру чинників впливу та може бути використана як інструмент підвищення конкурентоспроможності підприємств галузі у довгостроковій перспективі.
Keywords: конкурентоспроможність підприємства; стратегічні детермінанти; деревообробна промисловість; ризики; інноваційний розвиток; конкурентні переваги; ринкове середовище; стратегічне управління