ФОРМУВАННЯ ОЗНАК НАЯВНОСТІ ТА ТИПОЛОГІЇ КРИЗОВИХ СИТУАЦІЙ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - ГРАБОВСЬКА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена формуванню ознак наявності та типології кризових ситуацій для розробки ефективного антикризового механізму протидії впливу криз на діяльність промислових підприємств. Актуальність зумовлена високою ймовірністю криз, необхідністю антикризового управління для збору інформації, розробки сценаріїв розгортання криз та реалізації профілактичних антикризових заходів. Визначено сутність кризи як керованого процесу з ознаками протиріч, циклічності, порушення життєздатності системи. Виокремлено відмінність між кризою, кризовим станом та кризовими явищами. Автором обґрунтовано необхідність систематизації характеристик об’єкта управління для групування кризових ситуацій та зниження мірності показників кризового стану при розробці рішень. Запропоновано типові дискримінуючими ознаки (індикатори), що розмежовують кризові ситуації. Наведено класифікацію типів криз за її проявом в об’єкті управління (предметною локалізацією). Розглянуто типологію криз, що включає часову та змістовну перспективу. Виокремлено тліючі кризи, спричинені керівництвом, та їх основні стадії. Автором запропоновано  процедуру раннього моніторингу для профілактики криз з оцінкою рівня керованості кризових ситуацій за умови вчасного виявлення сигналів, а також врахування впливу людського та організаційного факторів при діагностуванні кризових ситуацій та швидкому  реагуванні  для зниження їх негативного впливу.
Keywords: антикризове управління; кризові ситуації; типологія криз; кризовий стан; управлінські рішення; антикризовий менеджмент; профілактика криз; тліючі кризи; антикризові стратегії