СТРУКТУРА ТА ЛОГІСТИЧНА ДЕТЕРМІНАЦІЯ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРОПІДПРИЄМСТВ - СТАДНИК, Валентина; ЙОХНА, Віталій; ГЕЙДАРОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В умовах високої турбулентності сучасних аграрних ринків ключового значення у збереженні експортної спроможності агробізнесу України є розвиток конкурентного потенціалу агропідприємств. У статті досліджено структуру конкурентного потенціалу агропідприємств з виокремленням ролі кожної складової у формуванні підприємством конкурентних переваг. Обґрунтовано, що конкурентний потенціал є комплексною системою, яка включає ресурсну, технологічну, інноваційно-цифрову, логістичну, організаційно-управлінську, маркетингову та експортно-інституційну складові. Охарактеризовано кожну структурну компоненту та її функціональне призначення. На основі виділення конкурентних переваг, які отримує агропідприємство від ефективної розбудови конкурентного потенціалу логічно доведено домінуючу та інтеграційну роль логістичної складової конкурентного потенціалу агропідприємств у реалізації завдань розвитку й нарощування їх ринкових можливостей в умовах руйнування традиційних ринків. Особлива увага приділена цифровим інструментам логістичного забезпечення виробничо-збутової діяльності агропідприємств, серед яких системи TMS, WMS, SCM, платформи блокчейн і traceability, технології IoT та GIS/ GPS-моніторингу, аналітичні рішення Big Data й модулі ERP. Показано, що їх комплексне впровадження забезпечує оптимізацію матеріальних потоків, зниження логістичних витрат, підвищення прозорості та якості продукції, посилення адаптивності до ринкових змін і зростання операційної стійкості агропідприємств. Доведено, що цифровізація логістики стає ключовим чинником формування довгострокових конкурентних переваг та зміцнення позицій на внутрішніх і зовнішніх аграрних ринках. Результати дослідження підтверджують необхідність стратегічного розвитку цифрової логістичної інфраструктури як визначального елементу підвищення конкурентоспроможності аграрного бізнесу в умовах зростаючих глобальних викликів.
Keywords: трансформація ринків; агропідприємство; конкурентоспроможність; структурні елементи конкурентного потенціалу; цифрові інструменти логістики; конкурентні переваги