ІНТЕГРОВАНА МОДЕЛЬ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ОВЧАРУК, Олександр; ОНУШКАНИЧ, Ярослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується трансформація системи управління персоналом українських підприємств в умовах повномасштабної війни через призму інтеграції концепцій сталого розвитку та ресурсної оптимізації. Висвітлюються ключові виклики, з якими стикаються підприємства: дефіцит кадрів внаслідок мобілізації та міграції, психологічне виснаження працівників, трансформація трудових відносин та руйнування інфраструктури. Обґрунтовано, що успішна адаптація підприємств до екстремальних умов вимагає комплексного підходу, який поєднує збереження людського капіталу, психосоціальну підтримку персоналу, впровадження зелених HR-практик, цифровізацію управлінських процесів та соціальну відповідальність бізнесу. Доведено, що принципи сталого розвитку не лише сумісні з антикризовим управлінням, але й стають джерелом конкурентної переваги через підвищення ресурсної ефективності та створення передумов для залучення міжнародних інвестицій. На основі аналізу емпіричних досліджень запропоновано інтегровану модель антикризового управління персоналом, яка забезпечує баланс між короткостроковим виживанням організації та довгостроковою стійкістю її розвитку в умовах воєнного стану.
Keywords: антикризове управління персоналом; сталий розвиток; ресурсна оптимізація; організаційна стійкість; людський капітал