МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ МАРКЕТИНГОВИХ ІННОВАЦІЙ - ЗАКУСИЛО, Вадим; ГАВЛОВСЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано теоретичні засади та представлено наукову модель механізму забезпечення економічної безпеки промислових підприємств на основі маркетингових інновацій. Показано, що маркетингові інновації в умовах цифрової трансформації набувають статусу системоутворюючого чинника, який інтегрує інформаційні, стратегічні та поведінкові компоненти управління та забезпечує стійкість підприємства в середовищі підвищеної невизначеності. Визначено структурні елементи механізму, включаючи суб’єкти, об’єкти, принципи, інструменти, ресурси та рівні функціонування, а також логіку їх взаємодії у межах технологічно-цифрової, стратегічно-управлінської та поведінково-клієнтської компонент.Запропонована модель демонструє, що маркетингові інновації формують нову управлінську логіку економічної безпеки, спрямовану на мінімізацію поведінкових, інформаційних, ринкових і репутаційних ризиків, посилення адаптивності підприємства та зміцнення його конкурентних позицій.Практичне значення результатів полягає у можливості використання механізму для підвищення стійкості бізнес-моделі, оптимізації управлінських рішень і формування довготривалих відносин зі споживачами та стейкхолдерами. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розширенням методичного інструментарію оцінювання впливу маркетингових інновацій на економічну безпеку та розробленням галузевих модифікацій механізму.
Keywords: маркетингові інновації; економічна безпека; цифрова трансформація; ризики; стійкість; стратегічне управління інноваційним розвитком; CRM; Big Data; поведінкова безпека; репутаційна безпека; механізм забезпечення економічної безпеки