КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ АПК УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕКОНОМІКИ - ТОКАРЧУК, Діна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню концептуальних основ розвитку агропромислового комплексу України на засадах «зеленої» економіки як інтегративної моделі, здатної забезпечити стале функціонування сектору в умовах кліматичних змін, ресурсного виснаження та геополітичних викликів. Досліджено популярність концепцій «зеленої», циркулярної та біоекономіки у пошукових запитах та наукових працях; не дивлячись на переважання циркулярної економіки, інтерес до «зеленої» економіки за останні роки зріс найбільше. Здійснено порівняння трьох взаємопов’язаних моделей – «зеленої», циркулярної та біоекономіки – з метою виокремлення їхніх ключових принципів, інструментів реалізації, сфер впливу та ролі в аграрному секторі. Обґрунтовано, що «зелена» економіка, як стратегічна парадигма, поєднує екологічну збалансованість, економічну ефективність та соціальну інклюзію, створюючи базу для модернізації АПК відповідно до європейських стандартів, зокрема, відповідно до Європейського зеленого курсу. Виявлено, що «зелена» економіка є найбільш універсальною моделлю, оскільки поєднує підходи до ефективного використання ресурсів (у т.ч. вторинного) і впровадження біотехнологічних інновацій.Запропоновано Концепцію розвитку АПК України на засадах «зеленої» економіки, яка передбачає впровадження точного землеробства, біоенергетичних технологій, безвідходних виробничих процесів, «зелених» фінансових інструментів, цифрового агроменеджменту та соціальної орієнтації розвитку сільських територій. Визначено очікувані результати реалізації Концепції – скорочення викидів парникових газів, підвищення частки відновлюваної енергії, формування екологічно відповідального агробізнесу та створення нових робочих місць. Акцентовано на необхідності державної підтримки, інституційного забезпечення та залучення інвестицій як передумов успішного переходу до «зеленого» АПК.
Keywords: «зелена» економіка; агропромисловий комплекс; сталий розвиток; біоекономіка; циркулярна економіка; екологічна трансформація