ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - ПАХОЛЮК, Олена; АНДРІЄВИЧ, Тетяна; МЕЛЬНИК, Дмитро; ГЛУШЕНКО, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено стан та перспективи розвитку легкої промисловості України в умовах воєнної агресії росії з лютого 2022 року. Проаналізовано вплив війни на виробництво, зайнятість, зовнішньоекономічну діяльність та структурні зміни галузі. Встановлено, що близько 70% швейних фабрик продовжують працювати, адаптуючись через переорієнтацію на військові замовлення та диверсифікацію діяльності. Галузь стикається з проблемами: дефіцитом робочої сили, перебоями електропостачання, зростанням цін на сировину, нестабільним попитом і короткими термінами замовлень.Проаналізовано зовнішньоекономічні аспекти: імпорт переважно з Китаю та Туреччини, експорт орієнтований на Європу, що підкреслює потребу модернізації виробництва та інтеграції у глобальні ланцюги вартості. Виявлено міжнародне визнання українських дизайнерів, які поєднують традиційні мотиви та сучасні тенденції, сприяючи культурній дипломатії.Дослідження показало, що легка промисловість має потенціал для економічного відновлення, підвищення конкурентоспроможності та інтеграції на ринок ЄС за рахунок модернізації, розвитку локальних ланцюгів поставок і впровадження інноваційних управлінських стратегій.
Keywords: легка промисловість; текстильна промисловість; війна в Україні; зовнішньоекономічна діяльність; модернізація виробництва; міжнародні ринки