ОПТИМІЗАЦІЯ ЛОГІСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ В ІНТЕГРОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА - РИЖОВА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Метою статті є аналіз шляхів підвищення ефективності управління логістичними процесами з урахуванням тенденцій розвитку економічної системи на глобальному рівні, а також специфіки функціонування інтегрованих підприємств аграрного виробництва. Дослідження побудоване, виходячи з гіпотези про найбільшу перспективність концепції управління логістичними ланцюгами постачань в окресленні напрямків оптимізації логістичних процесів в умовах зміни філософії господарювання (набуття актуальності концептами циркулярної економіки), а також розвитку механізмів конкурентної взаємодії, що переводить систему до парадигми оберненої піраміди менеджменту з акцентом на трансформації розуміння ролі збутової діяльності - відходу від її ідентифікації в якості операційної функції, переходу до включення збутової діяльності до стратегічних інструментів досягнення загальних цілей організацій, пов’язаних ланцюгом створення доданої вартості. Розкрито концептуальні відмінності між концепціями «логістика» та «управління ланцюгами постачань». Досліджено особливості функціонування інтегрованих аграрних підприємств, серед яких виділено характерну рису, що полягає в зосередженні значної частини переміщення матеріального потоку у внутрішніх межах. Зроблено висновок про актуалізацію для зазначених суб’єктів господарювання питання поєднання внутрішньої логістики з управлінням відносинами з зовнішніми партнерами з метою досягнення синергетичного ефекту та підвищення загальної ефективності реалізації бізнес-процесів. Проаналізовано вплив сучасних викликів на внутрішню логістику інтегрованих підприємств аграрного виробництва з визначенням векторів її трансформації з урахуванням парадигм циркулярної та біоекономіки. Представлено ключові елементи стратегії розвитку збутової політики, серед яких: створення централізованої системи управління даними, діджиталізація виконання окремих логістичних функцій, адаптація до специфіки аграрного виробництва.
Keywords: аграрне виробництво; інтегровані підприємства; логістика; логістична діяльність; управління логістичними ланцюгами постачань; збутова діяльність