СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНИЙ ПОРТРЕТ ВИМУШЕНОЇ МІГРАЦІЇ: ВЕКТОР «УКРАЇНА - НІМЕЧЧИНА» - БАРАНЯК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті сформовано соціально-демографічний профіль вимушеної міграції з України до Німеччини. Здійснено оцінювання демографічних характеристик вимушених та довоєнних мігрантів з України у Німеччині за критеріями їх віку, статі, сімейного стану, особливостей територіального розселення в Німеччині, рівнем освіти та професійної кваліфікації. Порівняльний аналіз вікових параметрів довоєнних мігрантів та вимушених переселенців з України в Німеччині дозволив виявити тенденції значного омолодження вікової структури громадян України у результаті значного зростання чисельності жінок та дітей, зниження рівня шлюбності та зростання розлучуваності, підвищення рівня кваліфікації вимушених мігрантів.
Keywords: вимушена міграція; Україна; Німеччина; демографічний розвиток; людський потенціал; соціально-демографічний профіль