ОГЛЯД НОВАЦІЙ ТА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ БІЗНЕСУ - СКРИПНИК, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто новації та перспективи розвитку системи обліку та оподаткування бізнесу в умовах сучасної економіки. Значна увага приділяється процесу впровадження цифрових технологій, які функціонують в Європейському Союзі, як основного прикладу для України, що створюють ефективну систему обліку та оподаткування. Розкриваються аспекти глобалізації та інтеграції, які впливають на український бізнес, розглядаються світові тренди та новації, які може перейняти Україна. Важливим є український підхід до гармонізації податкової системи та відповідного впровадження європейських стандартів фінансової звітності. Це дасть можливість впровадити систему прозорості та стабільності фінансових потоків, що є вагомим для інвесторів. У статті розкриваються законодавчі аспекти та новації в оподаткуванні, такі як впровадження податку на цифрові послуги та екологічних податків. Досліджено принципи системи обліку та оподаткування бізнесу. Окремо висвітлено роль України у стимулюванні інновацій у сфері обліку та оподаткування й відповідно проаналізовано приклади успішних ініціатив з боку урядів різних країн, спрямованих на підтримку малого та середнього бізнесу через податкові пільги та програми фінансової допомоги. Значна увага приділяється питанням кібербезпеки в контексті цифровізації облікових та податкових систем. Визначено основні загрози та ризики, пов'язані з використанням інформаційних технологій, та запропоновано підходи до їх мінімізації. Окреслено роль технологій блокчейн у забезпеченні безпеки та прозорості фінансових операцій. На завершення статті представлені прогнозовані тенденції розвитку системи обліку та оподаткування у майбутньому. Зроблено висновок, що подальше впровадження інновацій та технологій стане ключовим чинником у підвищенні ефективності бізнес-процесів. Зазначено необхідність безперервної адаптації до нових викликів та активної участі всіх зацікавлених сторін у процесі реформування системи обліку та оподаткування.Рекомендується впроваджувати європейські стандарти для підвищення ефективності та надійності системи обліку та оподаткування бізнесу, що сприятиме його стабільному розвитку та дотриманню законодавчих вимог.
Keywords: система обліку; оподаткування бізнесу; економічне зростання; податкові процедури; фінансові потоки; інноваційні підходи