ВПЛИВ ТРАНЗИТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ НА РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЧОБІТОК, Вікторія; ДЄРЯБКІН, Андрій; ДЕРЯБКІН, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Транзитивна економіка сьогодні стикається з численними викликами. Це трансформація власності як інституту шляхом комплексної приватизації. За своїми масштабами цей процес не має аналогів у світовій історії. Кінцевим результатом є створення національної багато власної системи. У процесі переходу від державного господарства до ринкового механізму господарювання сформувався новий клас приватних власників. Протягом усього періоду реформування створювалися ринкові економічні інститути та механізми координації економічної діяльності економічних інститутів. Визначення та перерозподіл прав власності поступово стали центром економічної діяльності, особливо на рівні вітчизняних підприємств.В умовах глобальних трансформацій ХХІ ст. перед багатьма країнами постала проблема знаходження рівноваги на шляху переходу до нового типу розвитку й забезпечення умов транзитивності та глобальної економічної безпеки. Ґарантування економічної безпеки в тому чи іншому сенсі є концептуальним завданням будь-якої держави практично з моменту її заснування. Особливої гостроти питання набуває щодо транзитивної економіки, оскільки останній властиві численні негативні наслідки реформування, що знаходять свій вияв у дезінтеграції виробничих структур, розриві господарських зв'язків, розбалансованості між видобувними та переробними галузями виробництва, згортанні внутрішнього ринку, дисбалансах регіонального розвитку, зниженні рівня конкурентоспроможності національними виробниками тощо. Зафіксовані масовою свідомістю, офіційною статистикою і науковим інструментарієм явища, процеси та тенденції, що загрожують динамічному соціально-економічному розвитку українського суспільства, висувають проблему економічної безпеки розвитку у ряд головних стратегічних завдань. Метою дослідження є теоретично-прикладне обґрунтування впливу транзитивної економіки на розвиток вітчизняних підприємств.На сьогоднішній день транзитивна економіка може мати значний вплив на розвиток вітчизняних підприємств через зміни в умовах конкуренції, доступі до ресурсів, ринків збуту та інвестицій. Аналіз цього впливу може допомогти розуміти перспективи та виклики, з якими стикаються вітчизняні підприємства в умовах транзитивної економіки.  Транзитивна економіка (перехідна) – економіка у історичний період зміни економічних систем, характеристиками якої є багатоукладність, несталість, суперечливість, інерційність, інтенсивний розвиток нових економічних форм; альтернативність. транзитна економіка означає процес переміщення товарів, послуг або капіталу через територію однієї країни з метою доставки їх до іншої країни без їхньої кінцевої обробки або споживання на території першої країни. Це включає в себе транспортування товарів через залізниці, автодороги, морські порти, аеропорти або будь-які інші логістичні шляхи. Ці фактори суттєво впливають на розвиток вітчизняних підприємств, вимагаючи від них адаптації до нових економічних реалій та пошуку шляхів підвищення ефективності. Транзитивна економіка, або економіка перехідного періоду, являє собою процес переходу від централізованої планової економіки до ринкової. Цей процес супроводжується суттєвими змінами в економічних структурах, реформуванням економічних інститутів, зміною форм власності та методів управління підприємствами. За час незалежності, Україна пройшла через різні етапи транзитивної економіки, які характеризувалися значними змінами у всіх сферах економічного життя. Етапи транзитивної економіки суттєво впливають на діяльність вітчизняного підприємств, змінюючи умови їх функціонування та визначаючи нові виклики й можливості. Вплив транзитивної економіки на розвиток вітчизняних підприємств є багатоаспектним та глибоким процесом, що охоплює перехід від централізованого планування до ринкових механізмів. В Україні цей перехід відбувався з 1991 року і супроводжувався численними змінами, які мали як позитивні, так і негативні наслідки для бізнесу. Цей процес включає економічну лібералізацію, приватизацію, структурні реформи, фінансову стабілізацію, розвиток ринкових відносин, інституційні реформи, соціальні зміни та інтеграцію в світову економіку. Кожен з цих елементів відіграє важливу роль у формуванні нової економічної системи та визначає успіх переходу до транзитивної економіки. В цілому, транзитивна економіка створила нові можливості для розвитку вітчизняних підприємств, водночас поставивши перед ними низку викликів. Для забезпечення стійкого економічного зростання необхідно продовжувати реформи, спрямовані на зміцнення інституцій, боротьбу з корупцією, підтримку інновацій та створення сприятливого бізнес-середовища. Лише в умовах стабільної та передбачуваної економічної політики підприємства зможуть повністю реалізувати свій потенціал та внести значний вклад у розвиток транзитивної економіки.
Keywords: транзитивна економіка; регіональний розвиток; вітчизняні підприємства; фактори впливу; економічна діяльність