МАРКЕТИНГ ВІДНОСИН ЯК СУЧАСНА КОНЦЕПЦІЯ МАРКЕТИНГУ - ВАСИЛЬЧЕНКО, Олексій; ІЛЬЄНКО, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті досліджено поняття «маркетинг відносин», наведено його трактування науковцями. Авторами розглянуто еволюцію маркетингу відносин в Україні від початкових спроб впровадження до сучасних комплексних стратегій. У роботі аналізуються основні принципи маркетингу відносин, такі як персоналізація, індивідуальний підхід, довіра та комунікації. Наведено відмінності між маркетингом відносин та транзакційним маркетингом. Проаналізовано шлях клієнтів – від потенційних до надійних споживачів, частина з яких, при активній взаємодії з підприємством, переросте в партнерів компанії.  Автори розглядають роль технологій та цифрових інструментів у реалізації цієї концепції. Також досліджуються переваги та виклики, пов'язані з переходом на модель маркетингу відносин, і надаються рекомендації для бізнесів, які прагнуть впровадити цю концепцію.
Keywords: маркетинг відносин; потенційний споживач; партнер; CRM; персоналізація; клієнтська лояльність; цифрові інструменти