НАПРЯМИ ПОЛІПШЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ КРЕДИТОРСЬКОЇ ТА ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ - ЛІХОНОСОВА, Ганна; СТАВЦЕВА , Єлизавета (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто сучасні підходи до оцінювання кредиторської та дебіторської заборгованості підприємств з метою підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами. Основна увага приділена аналізу проблем та недоліків існуючих методів оцінки, а також розробці нових підходів та рекомендацій для їх удосконалення. Розкрито сутність та роль кредиторської та дебіторської заборгованості в фінансовій діяльності підприємства. Описано основні види заборгованостей та їх вплив на ліквідність і фінансову стабільність підприємства. Проаналізовано традиційні методи оцінки кредиторської та дебіторської заборгованості, включаючи коефіцієнтну та порівняльну методики. Виявлено недоліки та обмеження існуючих підходів, зокрема недостатня гнучкість і обмежена можливість адаптації до специфічних умов підприємства. Запропоновано нові підходи до оцінювання, включаючи використання сучасних інформаційних технологій та автоматизованих систем управління. Обґрунтовано необхідність інтеграції аналізу ризиків і прогнозування грошових потоків в процес оцінювання заборгованості. Розроблено рекомендації щодо впровадження нових методик оцінювання кредиторської та дебіторської заборгованості. Описано переваги застосування інтегрованих підходів та їх вплив на підвищення фінансової стійкості підприємства. Підсумовано основні результати дослідження та визначено напрями подальших наукових розробок у сфері фінансового менеджменту. У статті наведено комплексний аналіз існуючих підходів до оцінювання кредиторської та дебіторської заборгованості, визначено їх основні недоліки та запропоновано шляхи їх усунення. Розроблені рекомендації сприятимуть поліпшенню управління фінансовими ресурсами підприємств, підвищенню їх ліквідності та фінансової стійкості. Подальші дослідження мають бути спрямовані на практичну реалізацію запропонованих підходів та їх адаптацію до різних галузей економіки.
Keywords: оцінювання; дебіторська заборгованість; ефективне використання коштів; грошові потоки підприємства