ПАРАДИГМАЛЬНА КОНЦЕПЦІЯ Т. КУНА В ОБЛІКОВІЙ НАУЦІ - БІЛА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У дослідженні охарактеризовано сутність парадигмальної концепції Т. Куна. Проведено аналіз наукових праць з бухгалтерського обліку, у яких використовувалась досліджувана концепція. Виділено переваги її використання для бухгалтерського обліку:  визначення основних елементів «дисциплінарної матриці» в обліковій науці; формулювання структури наукових революцій; обґрунтування зв'язку науки і наукового товариства в аспекті цінностей та впливу. Проаналізовано «наукові революції» крізь призму соціального підходу та суб’єктивізму наукового товариства. Виявлено, що концепція Т. Куна виключає мультипарадигмальність науки – ситуацію коли можливе співіснування декількох парадигм та синергетичний ефект від їх функціонування. Сформульовано висновки щодо можливості використання парадигмальної концепції Т. Куна в бухгалтерському обліку.
Keywords: бухгалтерський облік як наука; мультипарадигмальність обліку; парадигма бухгалтерського обліку; парадигмальна концепція Т. Куна