ЕЛЕКТРОННЕ УРЯДУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БАЛАНСУ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯН І ДЕРЖАВИ - КРАВЕЦЬ, Ірина; МИКУЛЕЦЬ, Микола; МАТІЙЧУК, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розкрито сутність електронного урядування та його роль у забезпеченні державного управління в сучасних умовах. Визначено, що електронне урядування  є способом організації державної влади за допомогою систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі. Це забезпечує функціонування органів влади в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування громадян, юридичних осіб, неурядових організацій з ними.Організація електронного урядування пов’язана з розвитком електронної демократії. Головною складовою електронного урядування є електронний уряд — єдина інфраструктура міжвідомчої автоматизованої інформаційної взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування з громадянами та суб'єктами господарювання. Взаємодія електронного уряду із суспільством відбувається шляхом реалізації механізмів електронного урядування на різних рівнях : організація зворотного зв'язку уряду з громадянами, відносини держави з бізнесом, відносини уряду з чиновниками або службовцями, автоматизація відносин і документообігу між відомствами. Зазначено, що найважливішим напрямом у сфері електронного урядування є електронні послуги, бо саме вони стосуються кожного громадянина.  Роль електронного урядування визначається врахуванням інтересів усіх сторін суспільних відносин. Реалізація механізмів е-урядування базується на суспільно-політичній активності громадян, обговоренні соціально значущих для суспільства питань і прийняття загальних розумних та обґрунтованих рішень.Наголошено на існуванні певних ризиків від упровадження інформаційних технологій в системі е-урядування, однак одночасно вони сприяють розвитку усіх сфер життя, посилюють демократію, підвищують активність населення у суспільно-політичному житті, забезпечують контроль і вплив на публічну владу, оптимізують публічні процеси. Зроблено висновок, що розбудова державою онлайн-сервісів у ключових сферах, забезпечить оперативний доступ населення до необхідних послуг та ресурсів, зробить державні процеси більш відкритими та ефективними, сприяючи верховенству права та утвердженню демократичних стандартів співіснування усіх учасників суспільних відносин.
Keywords: електронне урядування; електронна демократія; електронний уряд; електронні послуги; баланс інтересів; суспільна взаємодія; цифровізації публічних послуг