ФОРМУВАННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА НА ЕТАПІ ПОВОЄННОЇ РОЗБУДОВИ ЕКОНОМІКИ - СЕМИКІНА, Марина; ЗАПІРЧЕНКО, Людмила; НІСФОЯН, Сергій; СЕМИКІНА, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена обґрунтуванню теоретико-прикладних засад формування кадрового потенціалу (КП) як стратегічного інструменту підвищення конкурентоспроможності підприємств у контексті повоєнної відбудови економіки. Сутність КП розкрито як інтегровану здатність працівників підприємства до ефективної діяльності, спрямованої на відновлення виробництва, адаптацію до нових умов, інноваційний розвиток, забезпечення конкурентоспроможності та прояв соціальної відповідальності. Уточнено структуру КП, систематизовано чинники впливу. Розроблено науково-практичні рекомендації щодо оцінки КП, обгрунтовано наявність системного взаємозв’язку між показниками ефективності його використання і довгостроковими конкурентними перевагами підприємства. Визначено напрями та механізми розвитку КП та підвищення його конкурентоспроможності. Запропоновано модель стратегічного управління формуванням КП підприємства в умовах повоєнної розбудови економіки.
Keywords: кадровий потенціал; війна; формування; аналіз; оцінка; конкурентоспроможність; підприємство; механізм; стратегічне управління; адаптація; розбудова економіки