ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА З УРАХУВАННЯМ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ В УМОВАХ КРИЗИ - КРИВДИК, Михайло; РУДНІЧЕНКО, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто питання забезпечення економічної безпеки промислових підприємств в умовах нестабільного економічного середовища, спричиненого військовими діями в Україні. Визначено стратегічну важливість економічної безпеки для підприємств, що функціонують у кризових умовах, та обґрунтовано необхідність її інтеграції у процеси управління ресурсами. Проаналізовано існуючі наукові підходи до проблеми організаційно-економічного забезпечення економічної безпеки та виокремлено нерозкриті аспекти, які потребують подальшого дослідження.Основною метою дослідження є розробка механізму забезпечення економічної безпеки промислового підприємства з урахуванням процесів управління ресурсами, що сприятиме підвищенню його стійкості та конкурентоспроможності. Запропонований механізм поєднує організаційні та економічні аспекти, що забезпечують інтеграцію заходів безпеки в систему управління підприємством на стратегічному, тактичному та операційному рівнях. Визначено ключові фактори внутрішнього та зовнішнього середовища, що впливають на рівень економічної безпеки, а також розглянуто основні принципи, функції та режими функціонування механізму безпеки.Результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності підприємств для підвищення ефективності управління ресурсами та мінімізації загроз у кризових умовах.
Keywords: економічна безпека; промислове підприємство; управління ресурсами; механізм забезпечення; стратегічне управління; кризові умови