ПЕРСПЕКТИВИ НАРОЩЕННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - БЕРЕСТЕЦЬКА, Олена; БЕЗЗУБКА, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті визначаються перспективи нарощення трудового потенціалу в контексті євроінтеграційних процесів. Проаналізовано літературні джерела з метою визначення сутності трудових ресурсів країни. Висвітлено сучасний стан трудових ресурсів країни та перспективи нарощення трудового потенціалу. Визначено ключові аспекти співпраці України та Європейського союзу. Досліджено проблеми нарощення трудового потенціалу та розвитку трудових ресурсів в умовах збройної агресії російської федерації проти України. Виокремлено, що підвищення міграційної активності населення, зростання рівня безробіття та втрата доходів значної частини населення призвели до поглиблення нерівності у розподілі доходів. Крім того, зазначено, що зростання конкуренції на ринку праці та нестача кадрових ресурсів в умовах війни перешкоджає розвитку трудового потенціалу країни. Досліджено ефективні напрямки нарощення трудового потенціалу в Україні під час війни та в умовах розвитку євроінтеграційних процесів. Визначено, що найбільш пріоритетними напрямками є впровадження програм фінансової підтримки підприємств та населення, підвищення мінімальної заробітної плати, розвиток соціального забезпечення, розробка заходів для покращення психологічного стану населення, а також впровадження європейських стандартів рівності прав та можливостей для усіх верств населення. Зазначено, що сучасна стратегія розвитку людського капіталу в Україні передбачає залучення іноземної робочої сили та підтримку від Європейського Союзу та партнерів. Проаналізовано ключові програми та ініціативи Європейського Союзу, спрямовані на розвиток трудового потенціалу України. Визначено, що активна співпраця з Європейським Союзом у сфері наукових та технологічних програм сприяє формуванню інноваційного середовища, проте вимагатиме реформ у сфері трудових ресурсів, і важливо розпочати необхідні зміни в короткостроковій перспективі.
Keywords: трудовий потенціал; трудові ресурси; соціальний капітал; міграція; безробіття; євроінтеграція