МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ - БАРНА, Марта; ІВАНЮК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Дослідження спрямоване на моделювання розвитку ринку сільськогосподарської продукції України, використовуючи виробничу функцію Кобба-Дугласа. Цей математичний інструмент дозволив проаналізувати взаємодію між працею (кількістю зайнятих працівників) та капіталом (вартістю основних засобів) у виробничому процесі, розглядаючи обсяг реалізованої сільськогосподарської продукції як результат цієї взаємодії. Інформаційною базою моделювання послужили статистичні дані за період 2013-2022 рр., які оприлюднені Державною службою статистики України по розділу 01 «Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг» секції А Класифікатора видів економічної діяльності КВЕД-2010. Визначено, що при збільшенні капітальних і трудових ресурсів у λ разів обсяг реалізації сільськогосподарської продукції збільшиться у λ0,195 разів, що характерно для української економіки, що розвивається. При тому тип економічного зростання переважає інтенсивний і має місце працеінтенсивне економічне зростання ринку сільськогосподарської продукції України. Аналіз факторів, що впливають на ефективність виробництва та реалізації сільськогосподарської продукції в Україні, вказав на недостатню заміну між працею та капіталом. Значення еластичностей засвідчило те, що у побудованій виробничій функції Кобба-Дугласа капітал має більший вплив на виробництво порівняно з працею. При цьому зміна капіталу супроводжується більш суттєвим впливом на виробництво, ніж зміна кількості праці. Розрахунок коефіцієнтів еластичності показав, що позитивне значення еластичності за капіталом вказує на прямий зв’язок між капіталом та виробництвом, а від’ємне значення еластичності за працею вказує на обернений зв’язок між кількістю праці та виробництвом. Визначено на основі побудови рівняння сімейства ізоклін, що для досягнення однакового обсягу реалізації сільськогосподарської продукції необхідно використовувати конкретне відношення між капіталом та працею, яке визначається коефіцієнтом 0,747. Розуміння впливу кількості праці та капіталу на виробництво дозволяє сільськогосподарським підприємствам оптимізувати використання ресурсів та прогнозувати ринкові тенденції. Підприємства можуть планувати оптимальні комбінації праці та капіталу для досягнення максимальної продуктивності.
Keywords: виробнича функція Кобба-Дугласа; вартість основних засобів; кількість зайнятих працівників; обсяг реалізованої продукції; сільськогосподарська продукція; капітал; праця; еластичність; фондовіддача; продуктивність праці