ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ПРИКЛАДІ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ПРОДУКТІВ - ПАВЛОВА, Олена; СУР’ЯК, Алла; НОВОСАД, Оксана; ШУЛЬГАЧ, Назарій; КОРИТКО, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Дане дослідження підкреслює сучасну релевантність та значущість продуктів без глютену, які відповідають на збільшений інтерес споживачів, що мають дієтичні обмеження. У ньому розглядаються здоров’язберігаючі переваги цих продуктів, які відкривають нові перспективи для виробників та споживачів. Досліджено суть безглютенових продуктів та їх вплив на суспільство, включно з економічними та соціокультурними факторами. Зростаюча популярність цих продуктів серед людей з целіакією, алергіями та іншими харчовими обмеженнями вказує на їхній потенціал як прибуткового ринкового сегменту. Аналізуючи різноманітні стратегії, які використовують компанії для задоволення потреб споживачів та вирішення виробничих та маркетингових викликів, ми вивчаємо можливості для росту. Вивчення міжнародного досвіду надає огляд ключових тенденцій та найкращих методик, які можуть бути адаптовані до українських умов. Аналіз внутрішнього ринку виявляє перепони та шляхи розвитку безглютенової продукції, враховуючи регіональні особливості та попит в Україні. У заключній частині дослідження розглядаються прогнози та рекомендації для майбутнього розвитку цього ринку в країні. Визначено потенційні зони зростання, стратегії виробників та ключові фактори, які впливають на успіх цього сегменту. В цілому, дослідження підтверджує важливість розвитку безглютенових продуктів у контексті здорового харчування та відкриває можливості для інновацій та зростання в цій області. Процес дослідження концепції “безглютеновий продукт” був ключовим елементом цієї аналітичної роботи, дозволяючи нам детально розглянути важливі аспекти цих продуктів. Визначення та характеристики безглютенових продуктів були ретельно проаналізовані, щоб зрозуміти їхню суть та важливість для споживачів. Оцінка впливу безглютенових продуктів на суспільство включала аналіз їхнього впливу на здоров’я, дієтичні переваги та доступність. Вивчення міжнародного досвіду у виробництві безглютенових продуктів виявило кращі практики та інноваційні підходи. Аналіз вітчизняного ринку враховував споживчий попит, конкурентне середовище та потенціал для розвитку. Дослідження виявило ключові тренди та можливості для українських виробників безглютенових продуктів. Особлива увага була приділена аналізу потенціалу розвитку ринку безглютенових продуктів у економічному та соціальному контекстах. Аналіз підкреслив важливість цього сектору харчової промисловості з огляду на зростаючий інтерес до здорового способу життя та дієтичних обмежень. Висновки дослідження вказують на значний потенціал ринку безглютенових продуктів для розвитку та інновацій.
Keywords: Безглютенова продукція; клейковина; харчові обмеження; целіакія; безглютенові дієти; попит споживачів; здорове харчування