СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ТА ФОРМАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЧНИХ АЛЬТЕРНАТИВ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ МОЛОЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - ВОЛОЩУК, Максим; ПРУСОВА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується системний підхід до оцінювання та формалізації стратегічних альтернатив інноваційного розвитку підприємств молочного виробництва. Обґрунтовується актуальність проблематики у зв’язку з посиленням глобалізаційних процесів, зростанням вимог до якості та безпечності продукції, а також із цифровізацією агропромислового комплексу (АПК). Визначено, що сучасне молочне виробництво функціонує в умовах інтенсивної конкуренції, високих цін на ресурси, кліматичних ризиків і динамічних змін споживчих преференцій, що вимагає від підприємств використання комплексних підходів до стратегічного управління. Розкрито сутність системного підходу, який поєднує економічні, організаційні, технологічні та екологічні аспекти управління інноваційними процесами, виходячи за межі локальних або суто технічних модернізацій. Особливу увагу приділено формалізації стратегічних альтернатив, яка базується на використанні методів стратегічного аналізу, цифрових інструментів обробки даних та моделей прогнозування. Запропоновано концепцію «дорожньої карти» інноваційного розвитку молочного виробництва, що включає етапи: діагностику вихідного стану підприємства, ідентифікацію сильних та слабких сторін, формування й тестування пілотних проєктів, масштабування успішних практик, вихід на ринки з продуктами з доданою вартістю та організацію системи постійного вдосконалення. Доведено, що такий підхід дозволяє інтегрувати інновації у виробничо-економічні процеси, знижувати ризики невизначеності та підвищувати гнучкість реагування на виклики зовнішнього середовища. Наголошується, що використання системного підходу у поєднанні з інструментами цифрової аналітики (Big Data, моделі прогнозування попиту, штучний інтелект для оптимізації виробничих процесів) створює додаткові можливості для точного оцінювання ефективності альтернативних стратегій, забезпечує зростання економічної результативності та підвищення конкурентоспроможності молочних підприємств. У статті підкреслено, що реалізація системного підходу сприяє формуванню стійкої траєкторії розвитку молочного виробництва України, відповідає принципам сталого розвитку та забезпечує інтеграцію в глобальні агропродовольчі ланцюги.
Keywords: інноваційний розвиток; молочне виробництво; стратегічні альтернативи; системний підхід; економічна ефективність; діджиталізація