ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДОТРИМАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В ФОРМУВАННІ ПРОПОЗИЦІЇ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ - ПОДСОХА, Анна; КОНОНЕНКО, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено інструментарій забезпечення продовольчої безпеки на етапі формування пропозиції агропродовольчої продукції, акцентуючи увагу на його трансформації в умовах глобальних і воєнних викликів. Обґрунтовано, що в сучасному турбулентному світі продовольча безпека вийшла за межі вузькогалузевої категорії та стала ключовим елементом національної безпеки, що вимагає розробки комплексного, адаптивного та багатокомпонентного інструментарію державного регулювання.Автори систематизували та класифікували інструменти державного впливу за їхнім функціональним призначенням, виділивши чотири ключові групи: економічні, нормативно-правові, інфраструктурні та інституційні. Досліджено взаємозв'язок цих груп, доведено їхній синергетичний ефект, де дієвість одного інструменту (наприклад, субсидій) безпосередньо залежить від наявності та якості іншого (наприклад, інфраструктури зберігання та транспортування).Аналіз показав, що не існує універсального набору інструментів: їхня оптимальна комбінація залежить від зовнішніх умов. За умов стабільного розвитку домінують економічні та ринково-орієнтовані нормативно-правові важелі, тоді як в умовах глибоких криз, як-от повномасштабна війна в Україні, на перший план виходять інфраструктурні та інституційні інструменти. Війна стала "стрес-тестом" для продовольчої системи, виявивши її критичну залежність від експорту сировини та концентрації логістики, що поставило під загрозу всю систему.Основним висновком є необхідність фундаментальної трансформації аграрної політики України. Стратегія повоєнного відновлення має бути спрямована не на просте «відновлення як було», а на побудову нової, більш стійкої моделі з домінуванням глибокої переробки, диверсифікації та децентралізації продовольчих систем. Це вимагає цілеспрямованого застосування інвестиційних, податкових, регуляторних та інфраструктурних інструментів для стимулювання інвестицій у переробну промисловість і розвиток локальних ланцюгів постачання.
Keywords: продовольча безпека; державне регулювання; аграрний сектор; інструментарій; пропозиція агропродовольчої продукції; воєнні виклики; повоєнне відновлення; сталий розвиток; інфраструктурні інструменти; інституційні інструменти