МЕТОДИ ТА ПРОЦЕДУРИ ЗБОРУ АУДИТОРСЬКИХ ДОКАЗІВ: СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ - СТОЙКА, Наталія; СТОЙКА, Мирослав; НОВІЧЕНКО, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто питання необхідності та особливості підбору застосування різноманітних методів та  аудиторських процедур під час проведення аудиту фінансової звітності. Наголошується, що різноманітність методів важлива для отримання  достатніх та доречних аудиторських доказів. Встановлено, що ефективний підбір  методів для проведення аудиту дозволяє виявити невідповідності, викривлення, помилки та випадки шахрайства у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності, що є основою для формування обґрунтованої думки аудитора. В статті розглядаються основні чотири етапи аудиторської перевірки (організаційний, підготовчий, методичний, результативний) та аудиторські роботи, які виконуються на кожному з цих етапів. Розглянуто сутність поняття «метод», представлена дворівнева класифікація методів: загальні (універсальні, неформалізовані) та спеціальні (методи окремих наук). Наведено перелік та характеристику загальних методів, які активно використовуються аудиторами для збору аудиторських доказів (зокрема, спостереження, порівняння, вимірювання, експеримент, аналіз, синтез, узагальнення, бесіда, анкетування). Визначено, що ці емпіричні методи базуються на досвіді аудитора і допомагають підтвердити або спростувати висунуті припущення. Визначено напрями застосування спеціальних методів в аудиторській практиці, до яких відносять аналітичні процедури (фінансовий, функціонально-вартісний аналіз), статистичні методи (наприклад, вибірковий метод) та методи математичного аналізу (для оцінки динаміки показників, оптимізації витрат, розрахунку теперішньої вартості грошових потоків). Встановлено, що вибір та застосування різноманітних загальних та спеціальних методів в аудиті застосовуються для проведення аудиторських процедур з метою отримання аудиторських доказів. Підбір різноманітних методів залежить від досвіду та компетентності аудитора.
Keywords: аудиторські докази; процедури аудиту; аудит фінансової звітності; загальнонаукові методи; методи окремих наук; методи математичного аналізу; методи статистики; аудиторська думка