СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ІННОВАЦІЙНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - КАРПЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито сутність та структуру соціально-економічних передумов інноваційної трансформації експортного потенціалу аграрного сектору України в умовах глобальних викликів і структурних реформ. Акцентовано увагу на ключових напрямах модернізації аграрного виробництва з урахуванням вимог сталого розвитку, цифровізації, екологізації та підвищення конкурентоспроможності. Обґрунтовано, що аграрний експорт України має надмірну сировинну орієнтацію, що підвищує вразливість сектору до цінової волатильності та обмежує створення доданої вартості. Доведено, що саме інноваційна трансформація здатна посилити експортну ефективність, за рахунок розширення спектру продукції з високою переробкою, впровадження цифрових агротехнологій, застосування екоінновацій та покращення логістичної інфраструктури. Проведено аналіз сучасного стану соціального капіталу, аграрної освіти, дорадництва, інвестиційного клімату та регіональних ініціатив, що визначають адаптивну здатність аграріїв до впровадження інновацій. Окреслено роль поведінкових моделей фермерів, їх сприйняття ризиків та соціального наслідування як чинників, що опосередковано впливають на експортну динаміку через інноваційну активність. У статті запропоновано інституційно-економічні підходи до стимулювання інноваційної трансформації: розширення системи підтримки через AKIS, впровадження пільгових фінансових інструментів, менторських платформ та цифрової агроосвіти. Встановлено, що забезпечення синергії між державними структурами, фермерськими об’єднаннями та ринковими агентами створює основу для формування експортно орієнтованої моделі інноваційного агровиробництва. Зроблено висновок про необхідність формування багаторівневої політики інноваційного оновлення аграрного сектору як базису для стійкого економічного зростання, посилення позицій на міжнародному ринку та підвищення добробуту сільських громад.
Keywords: інновації; аграрний сектор; експортний потенціал; фермерські господарства; цифровізація; соціально-економічні передумови; AKIS; конкурентоспроможність; агроекспорт; аграрна політика