КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЯК БАГАТОРІВНЕВА ЕКОНОМІЧНА КАТЕГОРІЯ: ПІДПРИЄМСТВО - ГАЛУЗЬ - НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА - СВИНОУС, Іван; НИКОНЕНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено конкурентоспроможність як багаторівневу економічну категорію, що інтегрує три взаємопов’язані рівні – підприємство, галузь і національну економіку. Обґрунтовано, що конкурентоспроможність є результатом системної взаємодії мікро-, мезо- та макроекономічних процесів, у межах яких ефективність підприємств визначає галузевий потенціал, а сукупність галузей формує позиції країни у глобальному економічному просторі. Розкрито ключові чинники, що впливають на конкурентоспроможність: інноваційність, ресурсна ефективність, цифровізація, інституційна якість, розвиток людського капіталу та стабільність державної політики. Проаналізовано теоретичні підходи до розуміння категорії конкурентоспроможності, а також адаптацію їхніх положень у сучасних українських дослідженнях. Запропоновано системний підхід до оцінювання конкурентоспроможності, що ґрунтується на взаємозв’язку між стратегічними орієнтирами підприємств, галузевими механізмами кооперації та національними інституційними реформами. Доведено, що для України у післявоєнний період пріоритетним є формування інституційно-інноваційної моделі розвитку, яка забезпечить ефективну взаємодію бізнесу, науки й держави, зміцнить конкурентні позиції країни на міжнародних ринках і сприятиме сталому економічному зростанню.
Keywords: конкурентоспроможність; підприємство; галузь; національна економіка; інституційне середовище; інноваційний розвиток; стратегічне управління