ФІНАНСУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КОРПОРАЦІЙ ШЛЯХОМ ПРОВЕДЕННЯ IPO НА ФОНДОВОМУ РИНКУ: ВИГОДИ ТА ОБМЕЖЕННЯ - МОЗГОВИЙ, Олег; ЮРКЕВИЧ, Оксана; СУБОЧЕВ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується фінансування діяльності корпорацій шляхом проведення первинного публічного розміщення (IPO) на фондовому ринку. Автори аналізують ключові етапи процесу IPO, від вибору андерайтера до безпосереднього розміщення та лістингу на біржі. Особливу увагу приділено стратегічному аналізу переваг та обмежень, пов’язаних із публічним статусом компанії. До основних вигід віднесено залучення значного капіталу, підвищення престижу бренду, поліпшення корпоративного управління та можливість використання акцій як валюти для майбутніх M&A. Серед ключових ризиків виділено високі прямі та непрямі витрати, втрату контролю та конфіденційності, а також підвищену регуляторну навантаженість. Встановлено, що успішне IPO є оптимальним вибором для зрілих компаній зі стабільною бізнес-моделлю, які мають чітку стратегію використання коштів та готові до публічності. Довгострокові переваги від IPO мають переважати над витратами та ризиками.
Keywords: IPO; фондовий ринок; корпоративне фінансування; корпоративне управління; публічні компанії; міжнародні інвестиції; портфельне інвестування; ризики IPO; стратегічні інвестори; цінні папери