ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФОРМУВАННІ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА - ДЯЧКОВ, Дмитро; СОБЧИШИН, Віталій; ВАКУЛЕНКО, Юлія; УСЕНКО, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль інформаційних технологій у процесі формування та реалізації інноваційної стратегії підприємства в умовах цифрової трансформації економіки. Розкрито сутність поняття «інформаційні технології», проаналізовано основні наукові підходи до їх визначення та систематизовано функціональні напрямки застосування у стратегічному управлінні. Визначено ключові види стратегій розвитку підприємства, серед яких інноваційна стратегія розглядається як інструмент забезпечення конкурентоспроможності та сталого розвитку. Обґрунтовано доцільність інтеграції інформаційних технологій у всі рівні управління підприємством – аналітичний, операційний та стратегічний, шляхом створення комплексної цифрової екосистеми. Запропоновано напрями підвищення ефективності інноваційної діяльності на основі впровадження технологій Big Data, штучного інтелекту, цифрових двійників та хмарних сервісів. Зроблено висновок, що інформаційні технології виступають не лише інструментом підтримки бізнес-процесів, а й стратегічним фактором підвищення інноваційної активності, гнучкості та конкурентоспроможності підприємства.
Keywords: інноваційна стратегія; інформаційні технології; цифровізація; стратегічне управління; Big Data