РОЗРОБЛЕННЯ ПРОПОЗИЦІЇ ЦІННОСТІ ПРАЦІВНИКА (EVP) ДЛЯ ПІДТРИМКИ СТРАТЕГІЇ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ ЦИФРОВИХ ТА ДЕМОГРАФІЧНИХ ЗМІН - ЛУЧКО, Дмитро; ЗЕЛЕНЕВИЧ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються та аналізуються останні дослідження з питань формування пропозиції цінності працівника (Employee Value Proposition, EVP) українськими та міжнародними компаніями в контексті процесів інтернаціоналізації, визначаючи ключові тенденції і виклики цифрової трансформації та демографічних змін. На основі досліджень виокремлюються основні аспекти, які варто враховувати для розробки ефективних стратегій управління людським капіталом у міжнародному середовищі. EVP визначається як ключовий елемент стратегії інтернаціоналізації підприємств, що передбачає інтеграцію компенсаційних, розвиткових та культурних аспектів у цілі залучення й утримання талантів на глобальних ринках. Здійснення культурної адаптації EVP, впровадження цифрових HR-технологій та врахування очікувань різних поколінь працівників сприяє успішному виходу компаній на міжнародні ринки та підвищенню їхньої конкурентоспроможності. Однак існують виклики, такі як балансування між глобальною узгодженістю та локальною релевантністю EVP, управління очікуваннями мультигенераційної робочої сили, забезпечення автентичності обіцянок роботодавця, які потребують уваги. Такий підхід підкреслює важливість залучення управлінського персоналу до впровадження EVP та переконання їх у позитивному впливі на загальний успіх компанії на міжнародних ринках. Впровадження принципів EVP у діяльність підприємств сприяє їхньому сталому розвитку на міжнародних ринках, покращує їхню репутацію як роботодавця, сприяє залученню критичних талантів та підтримує стратегію інтернаціоналізації в турбулентному бізнес-середовищі. Результати досліджень підтверджують наростаючий інтерес українських підприємств до впровадження EVP у стратегії міжнародного розширення, особливо в контексті євроінтеграції та цифрової трансформації.
Keywords: пропозиція цінності працівника (EVP); інтернаціоналізація; цифрова трансформація HR; демографічні зміни; управління талантами; покоління Z та Y; культурна адаптація; конкурентоспроможність