ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У РОЗВИТОК ГЛОБАЛЬНИХ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЗАКРИЖЕВСЬКА, Ірина; НЕДЄЛІН, Євгеній; ОСТАПЧУК, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах глобалізації економіки та цифрової трансформації бізнесу система маркетингових комунікацій промислових підприємств зазнає суттєвих змін, що зумовлено зростанням взаємопов’язаності ринків, ускладненням бізнес-процесів та підвищенням вимог до стратегічного управління інформаційними потоками. Формування ефективних глобальних маркетингових комунікацій стає ключовим чинником конкурентоспроможності, оскільки забезпечує не лише інформування споживачів, а й створення довіри, ділової репутації та сталих партнерських відносин. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю розроблення системного підходу до розвитку маркетингових комунікацій промислових підприємств, який поєднує цифрові технології, аналітику даних, міжкультурну компетентність і соціальну відповідальність бізнесу.Проблема полягає у фрагментованості комунікаційних каналів, недостатній цифровій зрілості та низькому рівні інтеграції аналітичних інструментів у процес прийняття управлінських рішень. У результаті підприємства стикаються з інформаційними розривами, неузгодженістю повідомлень і зниженням ефективності глобальної взаємодії. Вирішення цієї проблеми передбачає створення інтегрованої моделі глобальних маркетингових комунікацій, що забезпечує стратегічну єдність бренду та гнучкість його адаптації до культурних особливостей цільових ринків.У ході дослідження визначено п’ять ключових векторів розвитку глобальних маркетингових комунікацій промислових підприємств: інтегрованість і системність каналів (IMC-підхід), цифровізація та аналітична підтримка прийняття рішень, крос-культурна адаптація, контент-орієнтованість і соціальна відповідальність. На основі цих напрямів сформовано науково-практичну модель архітектури системи комунікацій, яка об’єднує стратегічний, аналітичний і операційний рівні управління. Запропонована модель забезпечує створення єдиного цифрового простору комунікацій, що інтегрує клієнтів, постачальників і партнерів, сприяючи підвищенню прозорості, швидкості обміну інформацією та посиленню позицій підприємства на глобальному ринку.Результати дослідження підтверджують, що ефективна система глобальних маркетингових комунікацій у промисловому секторі базується на гармонійному поєднанні технологічних, аналітичних та культурних складових. Їх інтеграція створює передумови для стратегічної гнучкості, підвищення ефективності управління взаємодією та формування єдиного комунікаційного простору бренду. Це дозволяє промисловим підприємствам успішно адаптуватися до викликів глобальної цифрової економіки та забезпечувати сталий розвиток на міжнародному ринку.
Keywords: глобальні маркетингові комунікації; агропромислові підприємства; цифровізація; інтегровані маркетингові комунікації (IMC); крос-культурна адаптація; контент-маркетинг; аналітика даних; соціальна відповідальність; стратегічна гнучкість