ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - БІЛИК, Вікторія; ПРОЦЕНКО, Андрій; ВОЙНІКОВА, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасний етап розвитку економіки характеризується високою динамікою трансформацій, інтенсифікацією конкуренції та всебічною цифровізацією бізнес-процесів. У цих умовах маркетингові дослідження набувають стратегічного значення як ключовий інструмент для прийняття управлінських рішень, що базуються на об’єктивних даних. Відповідно, зростає потреба у впровадженні інноваційних підходів, які дозволяють забезпечити швидке отримання, точну обробку та глибоке інтерпретування ринкової інформації. Традиційні методи збору даних — анкетування, фокус-групи, експертні оцінки — дедалі частіше поступаються місцем цифровим технологіям, які інтегрують великі дані (Big Data), штучний інтелект (AI), машинне навчання, автоматизовані онлайн-опитування та інструменти нейромаркетингу.Метою дослідження є систематизація та наукове обґрунтування інноваційних інструментів маркетингових досліджень, що здатні підвищити ефективність аналітичних процесів і якість прийнятих управлінських рішень. Наукова новизна полягає у визначенні тенденцій трансформації маркетингової аналітики в умовах цифрової економіки, а також у виявленні синергії між традиційними й інноваційними методами аналізу даних. Особливу увагу приділено застосуванню технологій штучного інтелекту для прогнозування поведінки споживачів, використанню автоматизованих систем збору даних для мінімізації людського фактора, а також ролі нейромаркетингу у формуванні емоційно орієнтованих стратегій впливу на цільові аудиторії.Результати дослідження підтверджують, що цифрові інструменти дозволяють значно підвищити точність прогнозів, скоротити час на обробку інформації та покращити адаптивність бізнесу до умов невизначеності. Проте ефективне використання таких технологій вимагає комплексного підходу — інтеграції різних джерел даних, забезпечення їх безпеки, підвищення цифрової грамотності маркетологів і формування гнучких аналітичних систем.Висновки свідчать, що інноваційні інструменти маркетингових досліджень стають критичним чинником конкурентоспроможності підприємств у добу цифрової трансформації. Подальший науковий розвиток галузі має бути спрямований на створення адаптивних моделей аналізу даних, які поєднують технологічні можливості штучного інтелекту з практичними потребами маркетингового управління.
Keywords: інноваційні інструменти; маркетингові дослідження; штучний інтелект; цифрові технології