ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНИХ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - ГРИГОР’ЄВ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є комплексний аналіз сучасних інструментів прийняття дієвих управлінських рішень на підприємствах, зокрема в умовах загроз, ризиків та викликів, пов’язаних із технологіями, геополітичною нестабільністю та організаційною складністю. Доведено, що ефективність управлінських рішень визначає не лише успішність окремого підприємства, а й його здатність адаптуватися, виживати та розвиватися. Обгрунтовано, що управлінська діяльність у сучасних умовах характеризується високим рівнем складності, динамічністю зовнішнього середовища та необхідністю стратегічної узгодженості. Показано, о функціонування ефективної системи управління є критичним чинником забезпечення сталого розвитку підприємства, оскільки дозволяє оперативно реагувати на зміни зовнішнього середовища, оптимізувати використання ресурсів та підтримувати конкурентоспроможність на ринку. Систематизовано та охарактеризовано проблеми, що впливають на прийняття управлінських рішень, а саме інформаційна асиметрія, когнітивні обмеження керівників, організаційна фрагментованість, невизначеність зовнішнього середовища, недосконалість методологічного апарату та соціально-психологічні аспекти. Узагальнено основні інструменти у прийнятті управлінських рішень, що здатні компенсувати виявлені обмеження та забезпечити системну підтримку управлінської діяльності. Сформовано схему прийняття управлінських рішень із використанням сучасних інструментів відповідно до напрямів трансформації бізнес-процесів. Обгрунтовано, що сучасні інструменти, такі як системи підтримки прийняття рішень, Big Data-аналітика, сценарне моделювання, дерево рішень, SWOT-аналіз та інструменти емоційного інтелекту, забезпечують комплексний підхід до управління, поєднуючи стратегічне бачення з тактичною гнучкістю.
Keywords: управлінське рішення; ефективне управлінське рішення; інструменти забезпечення; система прийняття рішень; динамічне середовище; адаптація; підприємство