СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ СТРУКТУРНИХ ТА ІНСТИТУЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - ЛЕВИЦЬКА, Ольга; ГРЕСЬ, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті предметом дослідження слугують стратегічні напрями структурних змін та інституційних реформ на регіональному ринку праці в умовах нестабільності. Метою статті є обґрунтування ключових завдань і пріоритетів модернізації регіонального ринку праці на прикладі Львівської області з урахуванням викликів війни та потреб відновлення економіки. Узагальнено сутнісні характеристики структурних диспропорцій та інституційних проблем у сфері зайнятості регіону. Встановлено, що важливими чинниками формування збалансованого ринку праці є забезпечення відповідності попиту і пропозиції робочої сили, подолання диспропорцій у розвитку міських і сільських територій, розвиток професійних навичок населення, удосконалення соціального діалогу, модернізація робочих місць та впровадження інновацій. Доведено, що реалізація визначених стратегічних пріоритетів сприятиме зміцненню кадрового потенціалу, підвищенню конкурентоспроможності регіональної економіки та формуванню стійкої моделі розвитку регіону в умовах післявоєнного відновлення.
Keywords: регіональний ринок праці; структурні зміни; інституційні реформи; стратегічні пріоритети; збалансований розвиток; зайнятість; трудовий потенціал