АСПЕКТИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ВИГОВСЬКИЙ, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті предметом дослідження слугують аспекти регіональної політики модернізації інституційного середовища інноваційної діяльності на мезо економічному рівні. Метою статті є обґрунтування аспектів модернізації інституційного середовища інноваційної діяльності в регіональній економіці. Узагальнено сутнісно-змістові характеристики інституційного середовища. Встановлено, що в сфері інноваційного розвитку це найважливіший елемент регіональної економічної політики, який займає провідне місце у понятійному апараті теорії інституціоналізму та сучасної інституціональної економіки. Дано авторське визначення поняття інституційного середовища інноваційного розвитку регіону. Визначено склад елементів інституційного середовища інноваційного розвитку регіону. Встановлено, що при формуванні інституційного середовища інноваційного розвитку важливо орієнтуватися два аспекти. По-перше, це усунення вад та прогалин у межах існуючого середовища; по-друге, урахування прогресивних трендів його модернізації. У кейсі економіки регіонів України такими тенденціями є дерегуляція та неоінституціалізація, формалізація ринкових інститутів, реорганізація системи менеджменту та цифрова трансформація відносин. Доведено, що їх узгодження і доповнення дозволяє ідентифікувати спектр завдань інституційного забезпечення інноваційного розвитку в економіці регіону, а саме в аспектах базової, системо-саморегулюючої, координуючої ролі, розширення співпраці, діджиталізації процесів і відносин.
Keywords: інновації; інноваційна діяльність; інноваційна активність; регіональна економіка; регіональна політика; інституційне середовище; модернізація