МОДЕЛІ ІНТЕГРАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ РИНКОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - ШАНДОВА, Наталія; МЄШКОВА-КРАВЧЕНКО, Наталія; СТЕМКОВСЬКИЙ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти інтеграції соціального інвестування у забезпечення економічної безпеки України в умовах ринкової нестабільності. Актуальність теми зумовлена тим, що сучасні виклики – воєнні дії, глобальна економічна турбулентність, посилення соціальних ризиків – вимагають пошуку нових механізмів підвищення стійкості економічної системи, і соціальне інвестування набуває в цьому контексті особливого значення. У роботі узагальнено міжнародний і вітчизняний досвід, здійснено систематизацію типів моделей соціального інвестування, зокрема корпоративно-орієнтованих, blended value/імпакт-орієнтованих, інституційно-регуляторних, державно-приватних та громадоцентричних. Проаналізовано їхні сильні та слабкі сторони, а також визначено потенціал застосування у вітчизняних реаліях.Методологічною базою дослідження виступили системний, порівняльний та структурно-функціональний підходи, які дозволили не лише окреслити особливості існуючих моделей, а й виявити можливості їхньої інтеграції у систему економічної безпеки. У результаті розроблено авторську «адаптаційно-безпекову модель», яка поєднує інституційний, корпоративний, громадський та міжнародний блоки, визначає функції кожного з акторів соціального інвестування та співвідносить їх із критеріями ефективності – адаптивністю, ресурсною результативністю, інноваційністю, соціальною результативністю й комплексним безпековим ефектом.Запропонована модель дозволяє розглядати соціальне інвестування не як додатковий елемент соціально-економічної політики, а як стратегічний інструмент формування стійкості економічної безпеки держави. Її практична цінність полягає у здатності підвищувати адаптивність національної економіки до кризових ризиків, сприяти зниженню вразливості та забезпечувати умови для сталого відновлення України у післявоєнний період.
Keywords: соціальне інвестування; економічна безпека; ринкова нестабільність; адаптаційно-безпекова модель; сталий розвиток; імпакт-інвестування; ESG; державно-приватне партнерство; соціальне підприємництво