ШІ В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ: МОЖЛИВОСТІ Й РИЗИКИ ДЛЯ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - САМОЛЮК, Наталія; ЮРЧИК, Галина; КРОЛЬ, Віта (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено застосування штучного інтелекту в управлінні персоналом та його вплив на стійкий розвиток підприємств. Проаналізовано використання алгоритмічних систем у процесах рекрутингу, плануванні зайнятості та розвитку персоналу, що дозволяє автоматизувати рутинні процеси, підвищити ефективність HR-практик та забезпечити стратегічну гнучкість підприємств. Особливу увагу приділено зв’язку між впровадженням ШІ та досягненням цілей сталого розвитку, зокрема цілі 8 «Гідна праця та економічне зростання» та цілі 9 «Інновації та інфраструктура». Визначено ключові етичні аспекти застосування інструментів ШІ, серед яких ризик алгоритмічної упередженості, загроза посилення соціальної нерівності та небезпека зведення розвитку персоналу до формального автоматизованого підходу, що не враховує індивідуальні потреби працівників. Узагальнено міжнародні та вітчизняні наукові доробки, а також практичні кейси корпорацій (IBM, Microsoft), що доводять наявність як можливостей, так і обмежень алгоритмічних технологій у HRM. Зроблено висновок, що успішна інтеграція ШІ у практики управління персоналом можлива лише за умови дотримання принципів відповідального використання технологій, розвитку цифрових компетенцій HR-фахівців і збереження балансу між автоматизацією та людською участю.
Keywords: штучний інтелект; управління персоналом; цифровізація HRM; стійкий розвиток; цілі сталого розвитку; алгоритмічна упередженість; етичні ризики