ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДХОДІВ ДО НОРМУВАННЯ ПРАЦІ В ОПЕРАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ВІД МЕХАНІСТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДО ГУМАНІСТИЧНОЇ ПАРАДИГМИ - КАПІНОС, Геннадій; ЛАРІОНОВА, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються теоретичні та практичні аспекти трансформації підходів до нормування праці в операційній діяльності підприємств – від механістичної моделі, орієнтованої на стандартизацію та жорсткий контроль, до гуманістичної парадигми, що визнає цінність людського капіталу та автономії працівників. Проаналізовано історичну еволюцію концепцій нормування праці та виявлено ключові чинники, що зумовили перехід від погляду на працівника як елемент виробничого механізму до визнання його як автономного професіонала. Обґрунтовано необхідність зміни підходів до нормування в умовах економіки знань, де переважає інтелектуальна та творча праця, що характеризується нелінійністю результатів, високою варіативністю продуктивності та залежністю від психологічного стану працівників. Систематизовано сучасні методології організації праці, включаючи Agile-фреймворки, управління за цілями, системи KPI та компетентнісний підхід. Запропоновано комплексну багатовимірну модель нормування праці для економіки знань, що поєднує оцінювання результативності, якості, компетенцій, інноваційності та командної роботи. Розроблено практичні рекомендації щодо поетапного впровадження гуманістичних підходів на українських підприємствах з урахуванням культурних та організаційних особливостей. Визначено основні виклики трансформації, включаючи складність вимірювання якості творчої праці, ризики маніпулювання показниками та необхідність культурних змін в організаціях.
Keywords: нормування праці; управління часом; операційний менеджмент; управління операційною діяльністю підприємства; прийняття управлінських рішень в бізнесі; управління за результатами