ЗАСТОСУВАННЯ ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ ЩОДО ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - ОСТАПЧУК, Ольга; ПОПЕРЕЧНИЙ, Борис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є обґрунтування застосування економіко-математичних моделей, релевантних стадіям відтворення людського капіталу на підприємстві (формування, використання, розвиток, збереження або звільнення) для оптимізації узгоджених зі стратегічними цілями підприємства управлінських рішень щодо людського капіталу. Інтегруючи кілька напрямів застосування економіко-математичного моделювання в прийнятті рішень щодо людського капіталу, розглянутих у попередніх дослідженнях, у статті пропонуються чотири моделі до застосування. Для оптимізації управлінських рішень щодо використання людського капіталу рекомендується застосувати модель оптимального розподілу наявних людських ресурсів у вигляді моделі цілочисельного програмування максимізації чистого прибутку. З точки зору планування найму, звільнення, навчання доцільно застосувати модель мінімізації загальних витрат пов’язаних зі звільненням, рекрутингом і найманням персоналу, найманням позаштатних працівників та витрат на навчання. Під час розробки оптимальної стратегії управління людським капіталом для досягнення таких цілей, як максимізація чисельності кваліфікованих працівників за одночасної мінімізації витрат, пов’язаних із навчанням та матеріальною базою для недосвідчених працівників, доцільно застосувати модель динаміки трудового колективу, яка будується на засадах SIR-моделі епідемії і становитиме математичний базис клітинно-автоматної імітаційної моделі на підприємстві. Для розуміння й оцінювання ефекту практик управління людським капіталом на підприємстві доцільно застосувати модель у вигляді системи множинних регресій, що модеруються. Застосування описаних моделей сприятиме цілісному підходу до управління людським капіталом на підприємстві.
Keywords: людський капітал; управління; підприємство; оптимізаційна модель; модель динаміки; регресії, що модеруються; система