СКЛАДОВІ ПОТЕНЦІАЛУ БАНКУ ТА ЇХ РОЗВИТОК ЧЕРЕЗ ІННОВАЦІЙНУ АКТИВНІСТЬ В СФЕРІ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ПРОСОВИЧ, Ольга; ЧУЧМАН, Ігор-Богдан; ГРИБИК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є комплексне дослідження складових потенціалу банку й обґрунтування механізмів їхнього розвитку через інноваційну активність у цифровій економіці. Методологічну основу становили системний підхід, структурно-функціональний аналіз, методи узагальнення й індукції, а також статистичний аналіз офіційних даних Національного банку України. У статті виокремлено й охарактеризовано складові банківського потенціалу. Проаналізовано трансформацію матеріально-технічної бази через скорочення відділень і зростання ролі цифрових каналів обслуговування. Доведено роль інноваційної активності як чинника розвитку всіх складових потенціалу. Проведено порівняння традиційних банків і необанків, що дало змогу показати принципову різницю в організації бізнес-моделей: цифрові банки (як-от monobank) досягають вищої ефективності завдяки повній відсутності фізичної мережі та орієнтації на цифрові сервіси.
Keywords: необанк; цифрові послуги; ресурси банка; agile-команди; мережа відділень банку; мобільні додатки; штучний інтелект; блокчейн-технології