РОЗВИТОК ФОРВАРДНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЗЕРНА ПІДПРИЄМСТВАМИ ОПТОВОЇ ТОРГІВЛІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - КУПАЛОВА, Галина; МАГОМЕДОВА, Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В сучасних умовах трансформації світових ринків та зростання фінансових ризиків одним із найбільш динамічних та затребуваних інструментів оптових закупівель зерна є форвардні контракти, які дозволяють виробникам заздалегідь фіксувати ціну та обсяг продукції, знижуючи залежність від кон’юнктурних коливань і створюючи передумови для стабільного розвитку виробництва. Їхня гнучкість і багатофункціональність забезпечують не лише передбачуваність грошових потоків, а й підвищення довіри з боку банківських установ та інвесторів, що відкриває доступ до кредитування й додаткового фінансування. У статті акцентовано увагу на механізмі управління ризиками, зокрема ціновими, валютними та фінансовими, які є невід’ємною частиною форвардних угод. Визначено, що використання таких контрактів надає можливість агровиробникам ефективно планувати витрати й доходи, формувати стратегію розвитку та мінімізувати ризики, пов’язані з нестабільністю ринків. Запропоновано класифікацію форвардних контрактів за видами, базовим активом та сторонами угоди, що дозволяє краще зрозуміти їх особливості та можливості застосування. Окрему увагу приділено інноваційним фінансовим інструментам, серед яких аграрні розписки та аграрні ноти. Останні мають суттєві переваги для залучення фінансування та здійснення розрахунків, оскільки поєднують гнучкість, прозорість та можливість цифровізації операцій. Висвітлено перспективи розвитку форвардних закупівель зерна з використанням аграрних нот, які передбачають підвищення доступу до фінансових ресурсів, зниження цінових та кредитних ризиків, покращення логістичних процесів, залучення приватних та інституційних інвесторів. Розвиток форвардних інструментів та цифрових фінансових рішень формує підґрунтя для створення ринкових стандартів, зміцнення конкурентоспроможності аграрного бізнесу та забезпечення стабільності агропродовольчого сектору України в умовах євроінтеграції.
Keywords: підприємство; торгівля; оптова торгівля; закупівля; форвардна закупівля; зерно; аграрний сектор; євроінтеграція