АСПЕКТИ ПОЛІТИКИ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ НА ІННОВАЦІЙНИХ ЗАСАДАХ - ВАСИЛЬЦІВ, Тарас; КУНИЦЬКА-ІЛЯШ, Марта; МАКСИМ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні аналізуються питання формування й реалізації державної політики забезпечення розвитку ринку сільськогосподарської продукції в Україні. Увага безпосередньо прикута до питань інноваційного вектора поступу досліджуваного ринку. Відтак, метою публікації визначено напрацювання аспектів політики стимулювання розвитку ринку сільськогосподарської продукції України на інноваційних засадах. У статті проаналізовано сучасний стан інноваційності та інноваційної активності на вітчизняному ринку сільськогосподарської продукції, які залишаються на низькому рівні. Це проявляється у повільній модернізації виробництва, обмеженій цифровізації аграрного сектору та недостатньому впровадженні результатів наукових досліджень у практику, що стримує підвищення ефективності господарювання та знижує конкурентоспроможність української агропродукції на внутрішньому й міжнародному ринках. Обґрунтовано необхідність активізації державної політики стимулювання інноваційного розвитку аграрного сектору шляхом використання комплексу інструментів, серед яких фінансова підтримка модернізації, пільгове кредитування та гранти, розвиток цифрових технологій і систем “smart farming”, підтримка агростартапів та органічного виробництва, сертифікація продукції за міжнародними стандартами, а також створення кластерів науки, бізнесу й держави. Доведено, що впровадження зазначених заходів сприятиме підвищенню продуктивності та якості аграрної продукції, розширенню експортного потенціалу, раціональному використанню ресурсів і зростанню продовольчої безпеки, що в комплексі забезпечить зміцнення позицій аграрного сектору в національній економіці та прискорить його інтеграцію у світові ринки.
Keywords: сільське господарство; сільськогосподарська продукція; ринок; розвиток; зміцнення конкурентоспроможності; інновації; інноваційна діяльність; інноваційна активність; інноваційний розвиток; стратегічні пріоритети; інструменти; засоби